Co należy wiedzieć o mieszaniu owoców i warzyw w procesie wyciskania soku?

  • Strona główna
  • /
  • Porady
  • /
  • Co należy wiedzieć o mieszaniu owoców i warzyw w procesie wyciskania soku?

Co należy wiedzieć o mieszaniu owoców i warzyw w procesie wyciskania soku?

Na szklankę pysznego, świeżego soku składa się wiele elementów - i nie mówimy tu tylko o produktach. Nawet jeśli masz już sokowirówkę i kuchnię pełną ulubionych owoców i warzyw, musisz zdecydować, które składniki będą najlepsze do Twojego soku. Eksperymentowanie to świetna zabawa, ale wiele osób ma pytania dotyczące tego, jak to zrobić. Jedno z nich dotyczy tego, czy można łączyć owoce i warzywa w jednym przepisie. Istnieje wiele różnych opinii na ten temat, dlatego zebraliśmy tutaj najbardziej istotne informacje. Dowiedz się, co warto wiedzieć o łączeniu owoców i warzyw w sokach.

Owoce i warzywa mają różne właściwości

Zarówno owoce, jak i warzywa mają wartości odżywcze, ale oferują różne korzyści. Owoce pomagają oczyścić i odtruć organizm, a zawarte w nich naturalne cukry dają zdrowy zastrzyk energii. Wiele świeżych owoców jest również bogatych w przeciwutleniacze, dzięki czemu doskonale poprawiają odporność organizmu.

Warzywa natomiast pomagają budować organizm, dostarczając mu wielu witamin i minerałów. Warzywa są również pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi, zapobieganiu niektórym schorzeniom, takim jak problemy ze wzrokiem i niektóre nowotwory, a także w kontrolowaniu apetytu.

Aby w pełni wykorzystać te wyjątkowe wartości odżywcze, należy rozdzielać owoce i warzywa. To samo dotyczy zarówno picia soków, jak i jedzenia produktów pełnoziarnistych. Świeże owoce i warzywa działają lepiej na Twój organizm, gdy spożywasz je osobno.

Różnie trawimy produkty

Mieszanie owoców i warzyw w sokach ma wpływ na układ trawienny. Twój żołądek używa różnych enzymów do rozkładania owoców i warzyw. Ogólnie rzecz biorąc, organizm trawi owoce i wchłania ich składniki odżywcze znacznie szybciej niż warzywa i inne pokarmy. Jednoczesne spożywanie - lub picie - różnych grup pokarmów miesza i spowalnia pracę układu trawiennego, co skutkuje mniej wydajnym trawieniem i mniejszą ilością składników odżywczych.

Kiedy można łączyć owoce i warzywa?

Oczywiście to, w jaki sposób będziesz spożywał swój świeży sok, zależy od Ciebie i Twoich potrzeb. Jeśli szukasz czystych wartości odżywczych, najlepiej pić soki wyłącznie owocowe lub wyłącznie warzywne. Jeśli sokowanie jest dla Ciebie sposobem na spożywanie warzyw, których nie lubisz za bardzo, możesz dodać do niego trochę owoców, aby uzyskać słodszy i przyjemniejszy smak. Można też dodać trochę warzyw do soku owocowego, aby uzyskać dodatkowe wartości odżywcze.

Niektóre owoce i warzywa stanowią wyjątek od zasady nie mieszania i świetnie sprawdzają się w prawie wszystkich przepisach na soki. Jabłka dodają słodkiego smaku do soku warzywnego, nie pozbawiając go przy tym żadnych składników odżywczych. Z kolei marchew jest popularnym składnikiem wielu przepisów na soki owocowe.

Bez względu na to, w jaki sposób przygotowujesz świeży sok, możesz nadal korzystać z ulubionych przepisów dzięki wysokiej jakości i wszechstronnym sokowirówkom do owoców i warzyw Juicernet. Nasze wydajne urządzenia z serii Ceado ES-500/700/900 ułatwiają przygotowanie i czyszczenie, niezależnie od tego, co wyciskasz. Dowiedz się więcej o wspaniałych produktach i usługach oferowanych przez Juicernet, dokonując zakupów w naszej kolekcji już dziś.