Moc to jak się wydaje pierwszy element, na który trzeba zwracać uwagę, gdy wybiera się blender. Im większa moc tym sprzęt będzie nam gwarantował wydajniejszą pracę. Nie będzie także trzeba regularnie robić przerw w pracy. Podstawowe blendery mają około 200 W mocy, ale to najczęściej za mało. Dobre modele mają około 800 W, natomiast te w formie kielichowej nawet do 1500 W. Liczba obrotów to istotny parametr, który będzie nas informował o tym jak urządzenie pracuje. Najczęściej w ręcznych blenderach będzie to kilkanaście tysięcy a w kielichowych około 1000 obrotów mniej. Im więcej tych obrotów tym szybciej proces miksowania składników będzie przebiegał.
Warto wybierać takie urządzenia, które mają dodatkowo możliwość regulacji liczby obrotów, ponieważ dzięki temu będzie można pracę urządzenia dopasować do własnych potrzeb. Czasami wprowadzona jest także funkcja turbo, która będzie pozwalała na moment zwiększyć znacząco ilość obrotów co sprawdzi się w momencie rozdrabniania twardych produktów. Praca pulsacyjna to rozwiązanie, które sprawi, że blender pracuje wyłącznie wtedy, gdy przyciśniemy jakiś odpowiedni przycisk. To właściwie obecnie coś normalnego przy większości urządzeń, ponieważ mamy w ten sposób kontrole nad procesem przygotowywania potraw.
Proces sterowania blenderem może mieć albo charakter manualny albo też elektroniczny. W pierwszym przypadku wszystkie ważne kwestie dotyczące pracy urządzenia będziemy ustawiali ręcznie. Natomiast w drugim rozwiązaniu mamy przyciski, które pozwalają nam wybranie odpowiedniego programu, na podstawie którego taki blender będzie pracował. Wybieramy więc tylko odpowiedni program i urządzenie samo będzie decydowało kiedy zwolnić swoją pracę, kiedy ją przyspieszyć i w jakiej formie pracować. Również automatycznie nastąpi jego wyłączenie po wykonaniu zadania.