Z biegiem lat dowiedzieliśmy się, jak ważna jest aktywność fizyczna przy jednoczesnym zachowaniu zdrowej diety. W tym kontekście, warzywa są często postrzegane jako podstawa każdej dobrej diety i, zgodnie z danymi Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, mężczyźni potrzebują trzech filiżanek warzyw dziennie, podczas gdy kobiety potrzebują nieco mniej.
Dziś pokażemy Ci, co sprawia, że ogórek jest tak wyjątkowy wśród innych rodzajów warzyw i dlaczego sok z ogórka (lub woda ogórkowa) powinien być w diecie każdego człowieka na całym świecie.
Oczywiście, sok z ogórków oferuje ogólne korzyści, które są związane z wieloma warzywami, takie jak obniżenie ryzyka otyłości i zwalczanie niektórych nowotworów. Ogórki zawierają dwa rodzaje związków zwalczających raka: kukurbitacyny [1,2] i polifenole (pinoresinol, lariciresinol i secoisolariciresinol), z których oba pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka.
Jednakże, mają one również swoje własne, unikalne zalety, więc przyjrzyjmy się składnikom odżywczym, które można w nich znaleźć.
Po pierwsze, sok z ogórków zawiera zdrową dawkę miedzi, którą organizm może wykorzystać do produkcji substancji chemicznych potrzebnych do komunikacji w komórkach mózgowych. Co więcej, czerwone krwinki mogą być łatwiej produkowane. Wzmocnienie tkanki łącznej i pobudzenie układu odpornościowego również wynika z zawartości miedzi.
Dziś wiemy również, że uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki są ogromnym problemem w związku z ekspozycją na słońce i toksynami środowiskowymi krążącymi w naszej przestrzeni życiowej. A miedź pomaga chronić Cię przed tymi źródłami. Wreszcie, sok z ogórka będzie wspierał Twój aktywny styl życia, ponieważ miedź pomaga komórkom produkować energię znacznie łatwiej.
Kiedy myślisz o ogórku, natychmiast myślisz o witaminie K i to nie bez powodu. Witamina K, której głównym zadaniem jest budowanie tkanki kostnej i wspomaganie pracy nerek, odgrywa również kluczową rolę dla krwi. Po uszkodzeniu tkanki, witamina K aktywuje białka, które pomagają w krzepnięciu, zatrzymując w ten sposób krwawienie.
Tak oczywiste, jak to brzmi, będzie również zapobiegać niedoborowi witaminy K, który ma swoje własne objawy, w tym krwawienie dziąseł, krwawienie z nosa i siniaki.
Sok ogórkowy, podobnie jak inne rodzaje soków, jest fantastycznym źródłem wapnia dla wegan wśród nas. Dzięki tej podaży wapnia, Twoje zęby i kości mogą się wzmocnić, a gęstość kości poprawi się. Co więcej, wapń jest również wykorzystywany w skurczu mięśni, jak również w układzie nerwowym, który wykorzystuje ten minerał do przekazywania impulsów nerwowych. Co ważne, wapń utrzymuje również zdrową równowagę hormonalną, ponieważ ten minerał we krwi kontroluje uwalnianie hormonów.
Ogórki są również doskonałym źródłem potasu. Potas związany jest ze zdrowiem serca, wraz z sodem utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, reguluje skurcze mięśni i przekazywanie impulsów nerwowych, a także pomaga naturalnie obniżyć ciśnienie krwi.
Fisetin jest naturalną substancją flawonoidową występującą w owocach i warzywach, w tym w persymonie, truskawkach, cebuli i ogórku. Ta substancja chemiczna o działaniu przeciwzapalnym wydaje się odgrywać ważną rolę w zdrowiu mózgu. Dzięki silnym efektom europrotekcyjnym fisetyna poprawia pamięć, chroni komórki nerwowe i zapobiega związanej z wiekiem degeneracji tkanki mózgowej. [3] Wydaje się również, że ma działanie neuroprotekcyjne przeciwko chorobom Alzheimera i Parkinsona. [4]
Wszyscy wiemy o znaczeniu żywności bogatej w przeciwutleniacze dla optymalnego zdrowia. Sok ogórkowy zawiera ich bardzo dużo. Na przykład, witamina C, beta-karoten, kaemferol, kwercetyna, luteolina, aby wymienić tylko kilka z nich. Kaemferol jest przydatny w zapobieganiu problemom z sercem, podczas gdy kwercetyna [5] jest jednym z czterech najlepszych naturalnych leków przeciwhistaminowych. Pozostałe trzy to pokrzywa, bromelaina i witamina C (sok z cytryny). Zapobieganie uwalnianiu histaminy jest niezbędne, jeśli masz problemy z katarem siennym, nieżytem nosa lub jakimkolwiek rodzajem alergii sezonowej.
Sok z ogórka sam lub w połączeniu z innymi sokami detoksykacyjnymi może być potężnym napojem detoksykacyjnym. Powód jest prosty: jest w nim dużo wody: aż 95 procent ogórka to czysta woda organiczna. Nawodni ona Twoje ciało i pomoże usunąć z niego niektóre toksyny.
Ogórek wspomaga zdrowie układu trawiennego głównie ze względu na dwa główne składniki: błonnik i wodę. Jeśli spożyjesz sok z ogórka, pominiesz błonnik, który nie jest tak korzystny w tym przypadku. Robienie smoothie z ogórków jest znacznie lepszym rozwiązaniem dla promowania zdrowia układu trawiennego. Niski w kalorie, ogórek ma aż 50 gramów błonnika na 1000 kalorii.
Sok z ogórków jest pomocny, jeśli masz problemy z refluksem kwasowym. Wysoka zawartość wody w tym soku podniesie pH Twojego żołądka i zapewni tymczasowe schronienie przed ostrymi objawami zgagi.
Niektóre inne, mniej oczywiste powody, dla których warto włączyć sok z ogórka do swojej diety są następujące:
Sprawdź to orzeźwiające połączenie imbiru i ogórka tutaj.
Wspaniały sok z ogórka z dodatkiem imbiru, jabłka, cytryny i selera. To tonik piękności w szklance. Wykorzystaj moc soku z ogórka, aby poprawić jakość swojej skóry i włosów! Sprawdź to na tej stronie.
Jeśli chcesz dać swojemu ciału dobre wsparcie, aby pozostać zdrowym i dostarczyć mu dużo energii, to jest to świetny przepis. Zawiera on oczyszczający burak, orzeźwiający ogórek i super zdrowy imbir. To zajmuje tylko pięć minut, aby zrobić, z łatwych do znalezienia składników i smakuje całkiem niesamowite. Sprawdź przepis tutaj.
Jest to zdrowy orzeźwiający sok z ogórkiem i truskawkami jako głównymi składnikami. Jest też trochę jabłka i marchewki, tak, że jego smak jest nieco ulepszony. Możesz zrobić sok, ale także zmiksować produkty na zdrowe smoothie. Zobacz cały przepis tutaj.
Jak widzisz, te kluczowe zalety same w sobie zapewniają szereg korzyści zdrowotnych dla Twojego ciała i umysłu. Istnieje jednak pewna wada spożywania soku z ogórków w przeciwieństwie do ogórków, a jest nią utrata zawartości błonnika.
Dlatego nie można polegać wyłącznie na soku i zawsze należy zachować warzywa w swoim planie posiłków. Ponadto, można uzyskać dobry poziom błonnika z żywności, takich jak orzechy, pełne ziarna i rośliny strączkowe (chociaż ziarna i do pewnego stopnia rośliny strączkowe są nieco bardziej wątpliwe źródło).
Jeśli znudzi Ci się sam sok ogórkowy, dlaczego nie spróbować go w ramach smoothie z wieloma różnymi smakami? Na przykład świetnie będzie smakował jako baza wraz z miętą i kulkami melona lub nawet bazylią i truskawkami. Dopóki masz ten sok, masz klucz, który otworzy wiele drzwi do Twojej diety!
Pamiętaj, że ilekroć kupujesz ogórka do przygotowania soku ogórkowego lub smoothie, wybieraj je w wersji ekologicznej. Pestycydy i inne szkodliwe substancje chemiczne zawarte w nieekologicznych typach ogórków znacznie zmniejszą korzyści zdrowotne płynące z soku ogórkowego jako całości. A organiczne ogórki mają dodatkową zaletę: możesz zostawić na nich skórkę (pełną dodatkowych korzystnych składników odżywczych) podczas przygotowywania soku lub smoothie!
Na zdrowie!