Jakie produkty spożywcze powinny jeść kobiety w ciąży, a jakich unikać?

Jakie produkty spożywcze powinny jeść kobiety w ciąży, a jakich unikać?

Kobiety w ciąży wiedzą, że muszą spożywać więcej składników odżywczych dla siebie i swojego nienarodzonego dziecka. A doskonałym sposobem na uzyskanie większej ilości składników odżywczych jest użycie NutriBullet. Według różnych badań, to co matka je podczas ciąży będzie miało wpływ na rozwój dziecka i może nawet wpłynąć na jego preferencje smakowe.

Jednak przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie należy koniecznie porozmawiać z lekarzem. Dlaczego? Twój osobisty stan zdrowia może dyktować, jakie pokarmy możesz spożywać, a jakich nie. NutriBlasty są naładowane minerałami i witaminami, których potrzebują kobiety w ciąży, ale ponieważ jest to super potężny rodzaj diety odżywczej, ważne jest, aby Twój lekarz wiedział o nich, zanim zaczniesz je przyjmować.

Mam Nutribullet już od 2 lat. Powiem to jasno i głośno: to fantastyczna maszyna.

Szczególnie jeśli Twoja dieta opierała się na śmieciowym jedzeniu. Twoje ciało jest głodne składników odżywczych. I nie ma lepszego sposobu niż użycie tej fantastycznej maszyny, aby uzyskać wystarczającą ilość pełnowartościowych pokarmów: warzyw, owoców i innych świeżych i naturalnych składników.

Jakich witamin i minerałów potrzebuje Twoje ciało w ciąży?

  • B12 – Jeśli jesteś wegetarianinem, ważne jest, abyś spożywał pokarmy z zawartością B12, takie jak ser szwajcarski, niskotłuszczowe mleko i jajka.
  • Wapń - Żywność wzbogacona, zielenina i fasola
  • Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - awokado, orzechy/nasiona i orzechy włoskie
  • Kwas foliowy - Szparagi, fasola, pomarańcze i szpinak
  • Żelazo - Fasola, wzbogacone płatki śniadaniowe, orzechy/nasiona i szpinak
  • Białko - Fasola, ziarna, rośliny strączkowe, orzechy/nasiona i warzywa
  • witamina D Grzyby, wzbogacone przetwory mleczne i słońce

Jakich pokarmów nie powinnaś jeść w ciąży?

Istnieje kilka rodzajów pokarmów, których nie powinnaś jeść w ciąży ze względu na zdrowie Twojego nienarodzonego dziecka. Jakich rodzajów żywności powinnaś unikać?

Unikaj spożywania żywności i owoców morza o wysokiej zawartości rtęci

Twój organizm potrzebuje kwasów tłuszczowych omega-3, które często pochodzą z ryb i owoców morza. Jednak najlepiej jest unikać tych pokarmów, gdy jesteś w ciąży. Ryby i owoce morza zawierają rtęć, która może zaburzać rozwój układu nerwowego dziecka. Ryby, które są większe i starsze mają większą ilość rtęci z powodu innych ryb, które spożywają. Nie spożywaj rekina, miecznika i ryb.

Zamiast tego, dostarczaj sobie kwasów tłuszczowych omega-3 poprzez spożywanie orzechów włoskich, siemienia lnianego, lnu i ciemnych, zielonych warzyw liściastych.

Nie jedz niedogotowanych lub surowych produktów (jaj, mięsa, drobiu i owoców morza)

Kiedy jesteś w ciąży, unikaj spożywania surowej żywności lub takiej, która jest jeszcze niedogotowana. Nie jedz małży, ostryg ani sushi. Możesz również stosować dietę wegetariańską, która zawiera zdrowe tłuszcze, węglowodany i białko pochodzenia roślinnego.

Nie spożywaj niepasteryzowanej żywności

Podczas gdy powinnaś spożywać produkty bogate w nabiał, nie powinnaś spożywać produktów niepasteryzowanych, takich jak te znajdujące się w mleku, serze feta, serze pleśniowym, brie i camembert.

Co należy pamiętać o przybieraniu na wadze w ciąży

Zdrowo jest przybierać na wadze podczas ciąży, zazwyczaj od 25 do 30 funtów przez cały okres jej trwania (lub do 4 funtów w pierwszym semestrze i 1 funt tygodniowo przez resztę ciąży).

Oczywiście to, ile przytyjesz, zależy zazwyczaj od tego, ile ważyłaś przed zajściem w ciążę. Wiele osób słyszy słowa: "ona je za dwoje", ale kobiety w ciąży potrzebują tylko do 300 kalorii więcej dziennie, a kobiety karmiące piersią potrzebują 500 kalorii więcej dziennie.