Poradnik - blendery - jak wybrać? na co zwrócić uwagę?

Poradnik - blendery - jak wybrać? na co zwrócić uwagę?

Ważne parametry blendera Jeśli chcemy kupić blender i zastanawiamy się co wybrać to warto wiedzieć na jakie kwestie powinno się zwracać uwagę. W wielu kuchniach obecnie blender jest już ważnym elementem wyposażenia, które jest wykorzystywane każdego dnia. Dzięki niemu przerabiamy owoce, warzywa czy przygotowujemy zupy czy nawet lody. Nie da się zastąpić blendera mikserem czy sokowirówką. Obecnie w sprzedaży znajduje się już wiele różnych modeli i dzięki temu rzeczywiście można przygotować z nimi różnorakie produkty, ale wybór tego najlepszego nie będzie łatwy. Duże znaczenie ma moc i rodzaj noży. Blendery dzielą się na ręczne oraz kielichowe.
Rodzaje blenderów

Blender ręczny to model, który w czasie pracy trzeba trzymać w ręku. Wybierając takie urządzenie trzeba sprawdzić czy znajduje się tam osłona ostrza, która będzie chronić przed pryskaniem. Niektóre modele mają dodatkowo rozdrabniacze do cebuli, sera czy specjalną trzepaczkę do jajek i śmietany. Taki blender jest zasilany albo z sieci albo akumulatorami.

Blender kielichowy to już większe urządzenie, które dużą moc. W czasie pracy blender będzie stał na blacie stołu i nie będzie konieczności trzymania go w rękach. Warto sprawdzić czy wybierane urządzenie ma przyssawki, dzięki którym blender będzie stabilnie stał na stole. Dobrze będzie, gdy taki sprzęt nie pracuje zbyt głośno. Wiele osób nie chowa blendera po skończonej pracy, ponieważ to sprzęt, który chce się mieć zawsze pod ręką. W związku z tym ważne będzie również przygotowanie takiego urządzenia, które będzie miało kompleksowe rozmiary, a także będzie dobrze wyglądało, tak że uda się je wpasować do wystroju wnętrza kuchni. Podstawowe parametry Moc Moc może być do 900 W w przypadku urządzeń ręcznych i nawet do 1500 W gdy chodzi o blender kielichowy. Przed zakupem trzeba się zastanowić jakie prace będą blenderem wykonywane i w ten sposób będzie można określić najlepszą dla nas moc. Obroty Wybór urządzenia warto także uzależnić od tego czy konkretny blender posiada jakieś możliwości regulowania obrotów. 

To jak się wydaje jest istotną sprawą, ponieważ dzięki temu będzie można wygodnie dopasować pracę urządzenia do tego jaki produkt będzie obrabiany w danym momencie. Ostrza i kielich Ostrz przygotowuje się ze stali. Warto sprawdzić jaki to konkretnie stop, ponieważ im lepsze ostrza tym większa wytrzymałość urządzenia. Gorsze produkty mogą się wyszczerbiać a dodatkowo ostrza mogą niestety szybko się tępić i wykorzystywanie tego sprzętu będzie znacząco utrudnione. Blender kielichowy. W przypadku blenderów kielichowych mamy propozycje ze szkła albo plastiku. Warto się decydować na urządzenie szklane, ponieważ taki blender będzie cięższy i można od niego oczekiwać, że będzie stabilniej stał co na pewno ma duże znaczenie. Najczęściej takie szklane urządzenia mają też większą moc i możliwości ich pracy są znaczenie większe. Kielich plastikowy niszczy się szybciej, pojawiają się ślady zarysowania. Poza tym plastik różnie może reagować z potrawami i niestety smak może zostać przez taki kielich zesputy.